O Appaloosa konjima...

PODRIJETLO

Appaloosa potječe iz područja oko rijeke Palouse u sjevernim dijelovima SAD-a. Danas se pasmina appaloosa uzgaja na zapadu SAD-a i Kanade, pogotovo u Alberti gdje ih uzgajaju Cree indijanci.

 

VISINA

144-164 cm.

 

BOJA

Najupadljivija značajka appaloosa pasmine su šare, opisane u daljnjem tekstu.

- leopard: bijeli s tamnim mrljama po cijelom tijelu,

- snježna pahuljica: točke po cijelom tijelu, ali najviše na bokovima,

- plašt: tamni s bijelim "plaštem" na sapinama, jednobojnim ili točkastim,

- mramor: šare po cijelom tijelu

- mraz: bijele mrlje na tamnoj podlozi.

 

KARAKTER

Konji appaloosa nevjerojatno su izdržljivi, poslušni i vrlo otporni. Voljni su za rad i dobroćudni.

 

IZGLED

Glava je široka sa živahnim, izražajnim očima. Uši su, kao u svih američkih konja, malene i šiljaste, vrat je dobro formiran, a prsa široka. Appaloose imaju zaobljene, snažne stražnje sapi i visoko postavljen rep. Griva i rep neobično su svilenkasti.

 

NAMJENA

To su popularni western konji, te se koriste za sve oblike western jahanja. Prijateljska ih narav čini osobito pouzdanim jahaćim konjima.

 

KRETANJE

Appaloosa je tipičan western konj, te stoga ima izvanredan kenter i galop, a postiže velike brzine. Ti su konji također izvrsni skakači.

 

POSEBNE NAPOMENE

Ime su dobili po području oko rijeke Palouse (na sjeveru SAD-a). Smatra se da su Španjolci u sedamnaestom stoljeću doveli napuljske konje u Sjevernu Ameriku. Živopisne su konje uzgajali Nez-Percé Indijanci iz doline Palouse, a koristili su ih za lov i ratovanje. Konji su bili poznati kao Palouse konji, što se poslije promijenilo u appaloosa. Današnji konji appaloosa rezultat su križanja Palouse konja s quarter konjima.