Česta pitanja...

Koja je namjena western konja?

Western konji su višenamjenski konji.

 

Koriste se u natjecateljskim western disciplinama kao što su rainning, barell, sakupljanje teladi, pleasure, endurance, ali isto tako koriste se i u preponskom i zaprežnom sportu, te i u galopskim trkama.

 

Izuzetno je široka njihova primjena u rekreativnom i terapijskom jahanju, zbog njihove izuzetno mirne naravi.

Koliko je potrebno da se nauči jahati?

Škola jahanja traje 30 sati, u kojem vremenu bi se trebale naučiti osnove držanja na konju te upravljanje. No ipak sve ovisi o individualnoj sposobnosti i brzini prihvaćanja usvojenih znanja.

Koja je razlika između western i sportskog jahanja?

Osnovna razlika je u tipu konja koji se koristi za određenu disciplinu, kao i u vrsti opreme, sjedenju na konju i upravljanju konjem.

Koliko je vremena potrebno izdvojiti za brigu o konju?

Konj zahtijeva svakodnevnu brigu. Čišćenje, timarenje, jahanje, ali isto tako zahtijeva i jednostavan kontakt s čovjekom.

Da li se često pada s konja?                          

Pronaći jahača koji nije nikada pao s konja teško je kao i pronaći iglu u plastu sijena, ali i to ovisi o osobnoj spretnosti te ponajviše o mirnoći konja. (Naši su mirni, bez straha!)

Koja oprema mi je potrebna za jahanje?

Svakom početniku potrebna je jahača kaciga, kao i zaštitni prsluk za one mlađe jahače, udobna odjeća, (uske hlače, široka majica) te čizme s petom.

Koju korist mogu imati od jahanja?

Kada naučite jahati, jahanje postaje veliki užitak, te pruža oslobađanje od stresa, ali i psihičko sazrijevanje.

S koliko godina se može početi jahati?

Ovisi i fizičkoj građi i spremnosti djeteta, ali bit je da dijete može upravljati konjem. Recimo od 8-10 godina.

Postoji li dobna granica za početak bavljenja ovim sportom?

Dobna granica ne postoji. Za jahanje nikada niste prestari.

Što ako me strah konja?

Strah od konja vrlo lako možete prebroditi, samo je potrebna volja i brzo ćete otkriti kako te velike životinje i nisu tako opasne, baš naprotiv, vrlo su plahe i željne vaše blizine i pažnje. Tek kada se dovoljno dugo budete družili s konjem strah će nestati, tek tada možete početi jahati. Jer sa strahom to neće biti moguće.

Čime se konji hrane?

Osnovna konjska hrana je trava, sijeno i zob. Ovisno o konjskoj namjeni konjima se može davati i dodatna hrana, te razne slastice, voće i povrće.

Gdje smo smješteni?

Smješteni smo u Petruševcu, 7km od Kvaternikovog trga, neposredno uz rijeku Savu na završetku Radničke ceste.

Kako doći do nas?

Heinzlovom pa Radničkom ul. do kraja te prije Domovinskog mosta skrenite u Petruševec ili ako se dolazi obilaznicom, iziđite na izlaz Kosnica te preko Domovinskog mosta i opet u Petruševec. Također se može doći i savskim nasipom do jezera Savica te skrenuti uz prugu makadamom cca 300m.

Kako doći do nas? (bez auta)

S Kvaternikovog trga vozi bus linije 217 Petruševačko-naselje, koji će vas dovesti točno do K.K. Appaloosa, ako se vozite do zadnje stanice.

 

Što preferiramo?

Jahanje u western stilu na western konjima (appaloosa i QH), školu western jahanja, terenska jahanja i sl.

 

Što su western konji?

Pod western konjima prvenstveno se smatraju pasmine Appaloosa, Paint i QH, koji su uzgajani na područjima USA, iako se tu mogu uvjetno svrstati i konji s područja srednje i južne amerike zbog građe konja, namjene i načina njihovog korištenja i jahanja.